Çekiç parmak el ya da ayak parmaklarında meydana gelen, şiddetli ağrılara neden olabilen bir şekil bozukluğudur. Parmakların istemsizce kıvrılmasına neden olan ve şiddetli ağrılara yol açan çekiç parmak, parmağın yukarı doğru kıvrılması sebebiyle çekiç görünümünü aldığından hastalık bu şekilde adlandırılır. Çekiç parmak tedavisi, çekiç parmak deformitesini tedavi etmek için bir dizi farklı yaklaşımı içerir.
Çekiç Parmak Neden Olur?
Dar ayakkabı kullanımı, ayakta çekiç parmak sorununa neden olan faktörlerin başında gelir. Uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayak şekil bozukluklarında önemli bir rol oynar. Uzun süre dar, ayağı sıkan ayakkabılar tercih etmek ilerleyen yaşlarda çekiç parmak problemine neden olabilir. Bununla birlikte halluks valgus, romatizmal hastalıklar ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar da ayak parmaklarında deformasyona sebebiyet verebilir.
Çekiç Parmak Tedavisi
Çekiç parmak tedavisi, parmaktaki deformasyonun düzeyine göre belirlenir. Çekiç parmak probleminin erken evrede fark edilmesi durumunda, cerrahi dışı yöntemlerle sorun düzeltilebilir. Çekiç parmakta atel kullanılarak parmağın fonksiyonları düzeltilebilir. Tedavi sürecinde hastaların ayakkabı seçimine dikkat etmeleri önemlidir. İlerlemiş vakalarda cerrahi teknikler kullanılır.
Çekiç parmak ameliyatında, kemikler kesilerek atel yardımıyla bükülme düzeltilebilir. Çekiç parmak ameliyatı sonrası hastaların ortalama 4-6 hafta boyunca kontrolde tutulması ve bu süreçten sonra iyileşmenin sağlanması durumunda atelin çıkarılması gerekir.
Tedavi yöntemleri arasında aşağıdakiler yer alır:
- Ayak egzersizleri: Çekiç parmak tedavisinin ilk basamağı, ayak parmak kaslarını güçlendirmek ve esnekliği arttırmak için yapılan egzersizlerdir.
- Ayak tabanlıkları: Ayak tabanlıkları, ayaklardaki basınç noktalarını dağıtarak ayak parmaklarının doğru pozisyonda kalmasına yardımcı olur.
- Ayakkabı değişiklikleri: Geniş burunlu ayakkabılar, çekiç parmak deformitesini azaltmak için bir seçenektir. Buna ek olarak, ayakkabı topuklarının yüksekliği de azaltılabilir.
- İlaçlar: İltihap azaltıcı ilaçlar veya ağrı kesiciler, çekiç parmak deformitesinin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir.
- Cerrahi: Diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda veya deformite çok ileri boyutlara ulaştığında cerrahi müdahale düşünülebilir. Cerrahi işlem, ayak parmaklarının doğru pozisyona getirilmesi için yapılan bir dizi işlemi içerebilir.