Diz Protezi Ameliyatı
Diz protezi, diz eklemlerindeki ağrı ya da şekil bozukluklarının fizik tedavi, ilaç gibi cerrahi dışı yöntemlerle ortadan kaldırılamadığı durumlarda yapılır. Hastalarda merdiven çıkmada zorluk, yürürken ağrı ya da hareket kısıtlılığı gibi şikayetlere yol açan diz eklemi problemlerini için uygulanan diz protezi cerrahisi genellikle 65 yaşından sonra yapılır.
Diz Protezi Kimlere Yapılır?
Diz protezi bazı romatizmal rahatsızlıklara sahip hastalarda erken yaşta uygulanabilir. Ancak diz protezi yaptıracak hastaların 65 yaşını geçmiş olmaları tercih edilir. Diz protezi ameliyatı, hastanın yaşadığı şikayetler, hastaya daha önce uygulanan tedaviler ve hastanın sahip olduğu diğer rahatsızlıklar göz önünde bulundurularak doktorun uygunluk onayı vermesi sonrasında yapılır.
Diz Protezi Hangi Hastalıklarda Yapılır?
Diz protezi diz ekleminin ileri derecede hasar gördüğü durumlarda yapılır. Diz protezi ameliyatını yapıldığı durumlar genellikle şöyledir:
- Diz kireçlenmesi (Gonartroz),
- İleri derecede kırık,
- Travmatik kıkırdak lezyonları,
- Romatolojik hastalıklar,
- Menisküs yaralanmaları
Diz protezi ameliyatının yapılabilmesi için diz ekleminde enfeksiyon olmaması gerekir. Diz ekleminde aktif enfeksiyon olduğu durumlarda diz protezi ameliyatı yapılamaz.
Diz Protezi Tedavi Aşamaları
Diz protezi, diz eklem rahatsızlıklarının tedavisi için genellikle son başvurulan yöntemdir. Hastalara diz protezi takılabilmesi için daha önceden ilaç, fizik tedavi gibi tedavi yöntemlerinin uygulanmış ve yetersiz kalmış olması ya da bu tedavi yöntemlerinin hasta şikayetlerini gideremeyecek olması gereklidir. Diz protezi ameliyatı öncesi hastanın vücudunda diş çürüğü ya da açık yara gibi enfeksiyona neden olabilecek bir sorun olmaması gerekir. Diz protezi ameliyatı belden aşağı uyuşturularak lokal anestezi yöntemiyle ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyattan sonraki gün, hastanın fizik tedavi doktoru eşliğinde yürümesi gerekir.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diz protezi ameliyatı için çoğunlukla genel anestezi kullanılır. Artroskopik diz ameliyatında hastanın diz ekleminin ön kısmından kesi alınır ve hasarlı dokular çıkarılır. Protez diz eklemine yerleştirilir ve diz ekleminin normal hareketleri yaptığı tespit edildikten sonra ameliyat tamamlanır.
Diz Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Diz protezi ameliyatı ortalama 45-90 dakika sürer. Ameliyatın ardından hasta kendine geldikten sonra doktor kontrolleri gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra ortalama 4 gün içerisinde hastalar taburcu edilir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalar 2-4 hafta boyunca koltuk değneğinden destek alarak yürür. Ameliyattan 2 hafta sonra hastaların doktor kontrolüne gelmesi gerekir. Ameliyattan sonra hastaların fizik tedavi hareketlerini düzenli olarak uygulamaları önem taşır.