Doğumsal bir hastalık olan çarpık ayak sendromu (pes ekonovarus), her 1000 doğumdan birinde görülür. Doğuştan gelen ayak şekil bozukluğu olan çarpık ayak sendromunda ayak tabanları normalden daha kısadır ve ayak tabanları birbirine bakar. Bu durumda, ayak bileği içe doğru bükülü ve ayak tabanı yere doğru dönmüştür. Ayrıca ayak parmakları da içe doğru çevrilmiştir.
Tedavi, bebeklerin yaşına ve durumun ciddiyetine göre değişebilir. Erken teşhis ve tedavi, daha iyi sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Tedavi seçenekleri arasında, çeşitli ayak ve bacak egzersizleri, alçı veya splint kullanımı ve bazı durumlarda ameliyat bulunabilir.
Doğumsal Çarpık Ayak Sendromu tedavi edilmezse, yürüme ve hareket kabiliyeti üzerinde kalıcı etkileri olabilir. Ancak, erken teşhis ve tedavi ile, bebekler normal bir şekilde yürüyebilir ve günlük aktiviteleri yapabilirler.
Doğumsal Çarpık Ayak Sendromu Nasıl Düzelir?
Doğumsal çarpık ayak sendromu, doğumdan sonraki 7-15 gün arasında uygulanan tedaviler ile düzeltilebilir. Doğumsal ayak çarpıklığı sendromunun tedavisi ile ayağın yere düz basması ve tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Ayağın tedavi edilmemesi durumunda ayaklar içe dönük olarak kalır. Çarpıklık sorununun düzeltilmesi için doğumdan sonraki günlerde düzeltici egzersizler ile masaj hareketlerinin yapılması gerekir.
Bebeklerde çarpık ayaklık sendromunun düzeltilmesi için cerrahi tedavi uygulanır. Ameliyat genellikle çocuk 6-12 aylıkken yapılır. Cerrahi tedavi yöntemi, ayaklardaki çarpıklığın durumuna ve düzeyine bağlı olarak belirlenir.
Doğumsal Çarpık (Pes Ekonovarus) Ayak Tedavisi Sonrası
Bebeklerde doğumsal çarpık ayak tedavisi sonrası, fonksiyonel bir kayıp olmaz ve çocuk aktiviteleri kolaylıkla yapılabilir. Tedavide başarı oranı yüzde 95’tir ve ameliyattan sonra ayaklar tamamen normal bir görünüme sahip olur.